неділя, 15 березня 2020 р.

Завдання для 11 класу під час карантину

Завдання для 11 класу під час карантину

Опрацювати тему 8, параграфи 39-50. Створити презентацію на тему "Сучасні екологічні проблеми у світі та в Україні", або "Види забруднення, їхні наслідки для природних і штучних екосистем та для здоров"я людини". Письмово виконати практичну роботу 3 "Оцінка екологічного стану свого регіону" (с. 171 підручник). Навчальний проєкт "Червона книга Рівненської області" Виконану практичну, презентації  і проєкт можете скинути на пошту pld2405@gmail.com

Для учнів, які здають ЗНО розв"язати задачі і відправити розв"язки на пошту для перевірки.


1. Кароокий чоловік з І групою крові одружився з блакитноокою дівчиною, у якої IV група крові (карі очі - домінантна ознака). Якими за фенотипом можуть бути їхні діти, якщо відомо, що чоловік гомозиготний за геном забарвлення очей?

Акароокі І групи крові та кароокі ІV групи крові
Бкароокі ІІ групи крові та кароокі ІІІ групи крові
Вблакитноокі І групи крові, кароокі І групи крові, блакитноокі ІV групи крові, кароокі ІV групи крові
Гблакитноокі І групи крові та кароокі ІV групи крові
2. У жука колорадського спостерігається зміна забарвлення внаслідок впливу на його лялечку високих та низьких температур. Проявом якої форми мінливості є наведений приклад?

Амутаційної
Бспадкової
Вмодифікаційної
Гкомбінативної
3. Собаководи одного з клубів протягом кількох років схрещували мексиканських безшерстих собак між собою. У потомстві завжди були безшерсті й шерстисті собаки у співвідношенні 2 : 1, також з’являлись мертві цуценята з численними аномаліями. Собаководи висловили свої думки щодо цього:
1-й собаковод: безшерстість - домінантна ознака;
2-й собаковод: безшерсті собаки завжди гетерозиготні;
3-й собаковод: домінантний ген у гомозиготному стані спричиняє загибель цуценят.
Хто з них має рацію?

Аусі мають рацію
Блише 1-й і 2-й
Влише 2-й і 3-й
Гусі помиляються
4. У канарок зчеплений з Х-хромосомою ген В зумовлює зелене забарвлення оперення, b - коричневе. Зелену самку cхрестили з коричневим самцем. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що в птахів гетерогаметна стать - жіноча.

А0 %
Б25 %
В50 %
Г100 %
5. Для прояву певної ознаки необхідна наявність у генотипі двох домінантних неалельних генів. Наприклад, у генотипах хвилястих папуг жовтого та синього кольору є лише один із двох домінантних алелей відповідних генів. Особина, у генотипі якої наявні домінантні алелі обох генів, має зелене забарвлення. Який тип взаємодії генів ілюструє наведений приклад?

Аепістаз
Бплейотропію
Вкодомінування
Гкомпліментарність
6. Забарвлення норок визначається одним геном з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки із сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали 45 коричневих та 15 сірих норок. Яке розщеплення за генотипом виникло в другому поколінні?

А1 : 1
БЗ : 1
В1 : 2 : 1
Г2 : 1
7. Корінь рослини кульбаби розрізали навпіл. Одну рослину висадили на рівнині, іншу - у горах. Рослини виросли різні за розміром. На рівнині рослина розвинулася краще, що на рисунку. Яка мінливість зумовила таку різницю?

Аспадкова
Бмутаційна
Вкомбінативна
Гмодифікаційна
8. Фенілкетонурія – спадкова хвороба, пов’язана з порушенням обміну фенілаланіну, що є наслідком рецесивної мутації. Яка ймовірність того, що в гетерозиготних батьків народиться дитина, не хвора на фенілкетонурію?

А25%
Б50%
В75%
Г100%
9. Яка причина комбінативної мінливості?

Авплив йонів Плюмбуму та вірусів
Бвплив радіації та ультрафіолетових променів
Впорушення процесу клітинного поділу
Грекомбінація генів після кросинговеру
10. У якому схрещуванні розщеплення за фенотипом у потомстві може бути 9 : 3 : 3 : 1?

ААаВв х аавв
БАаВв х АаВв
ВАаВв х ааВв
ГААвв х ааВВ
11. Дослідники в Інституті рослинництва від схрещування рослин редису з овальними коренеплодами отримали 75 рослин із круглими, 148 рослин з овальними й 72 рослини з довгими коренеплодами. Надалі під час схрещування рослин із круглими й овальними коренеплодами також відбулося розщеплення: було отримано 102 рослини з круглими коренеплодами й 98 рослин з овальними. Після цього дослідники висловили свої думки:
1-й дослідник: овальна форма коренеплоду – домінантна ознака;
2-й дослідник: вихідні форми були гетерозиготними рослинами;
3-й дослідник: успадкування форми коренеплоду – приклад неповного домінування.
Хто з них правий?

Аусі праві
Блише 1-й і 2-й
Влише 2-й і 3-й
Гусі неправі
12. У дрозофіли домінантний ген червоного забарвлення очей і рецесивний ген білого забарвлення знаходяться в Х-хромосомі. Гетерозиготну червонооку самку схрестили з білооким самцем. Яка частка мух, схожих на батька, з’явиться в Зважте на те, що в мух гетерогаметна стать – чоловіча.

А25 %
Б50%
В75 %
Г100%
13. На рисунку зображено рослини одного виду. Вони помітно відрізняються своїми розмірами. Яку мінливість ілюструє цей приклад?

Акомбінаційну
Бмутаційну
Вмодифікаційну
Гспадкову
14. Дослідники в інституті птахівництва провели низку схрещувань курей із горохоподібним і листкоподібним гребнями і отримали 150 курчат із горохоподібним гребнем. Схрещування гібридів Fміж собою дало 112 курчат із горохоподібним гребнем і 42 із листкоподібним. Після цього дослідники висловили свої думки:
1-й дослідник: горохоподібна форма гребня - домінантна ознака;
2-й дослідник: вихідні форми були чистими лініями;
3-й дослідник: успадкування форми гребня відбувається відповідно до законів Менделя. Хто з них правий?

Аусі праві
Блише 1-й і 2-й
Влише 2-й і 3-й
Гусі неправі
15. У курей строкате забарвлення оперення визначається зчепленням із Х-хромосомою геном В, чорне - b. Чорного півня схрестили зі строкатою куркою. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що в птахів гетерогаметна стать - жіноча.

А0%
Б25%
В50%
Г100%
16. На рисунку зображено одну й ту саму тварину в різних умовах. Видно, що забарвлення цієї тварини змінюється. Яку мінливість ілюструє цей приклад?

Акомбінаційну
Бмутаційну
Вмодифікаційну
Гспадкову
17. На кожну тисячу новонароджених хлопчиків припадає один із синдромом Клайнфельтера (набір статевих хромосом XXY), а на кожні сімсот - один із синдромом Жакоба (набір статевих хромосом - XYY). Які з наведених тверджень щодо природи цих патологій правильні?

І. Синдром Клайнфельтера виникає лише внаслідок порушення мейозу матері.
ІІ. Синдром Жакоба виникає лише внаслідок порушень мейозу батька.
ІІІ. Обидва синдроми можуть бути спричинені порушеннями мейозу батька.

Аусі правильні
Блише І і ІІ
Влише ІІ і ІІІ
Гусі неправильні
18. Томас Морган досліджував спадковість низки ознак у плодової мушки дрозофіли. В одному з експериментів учений досліджував дві ознаки — забарвлення тіла (B — сіре, b — чорне) і форму крил (V — нормальні, v — зачаткові). Дослідник схрестив дигетерозиготну за цими ознаками самицю з мутантним самцем, який мав чорне тіло та зачаткові крила.
Як видно з результатів схрещування (див. рисунок), співвідношення фенотипів у гібридному поколінні сильно відрізняється від очікуваного за законами Менделя (1:1:1:1). Це пояснюється тим, що частка утворених дигетерозиготною самицею некросоверних (нерекомбінантних) гамет становить


А8,5 %.
Б17 %.
В41,5 %.
Г8З%
19. Забарвлення в норок визначається одним геном з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки з сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали коричневих та сірих норок. З якою ймовірністю серед них слід очікувати появу гетерозиготних?

А100 %
Б75 %
В50 %
Г25 %
20. У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів (В) домінує над жовтим (в), дископодібна форма (С) над кулеподібною (с). Установіть відповідність між схемою схрещування фігурних гарбузів та ймовірним співвідношенням фенотипів потомства.

1Ввсс × Ввсс
2Ввсс × ввсс
3ВвСс × ВвСс
4ВвСс × ввсс
А1 (білі кулеподібні) : 2 (жовті кулеподібні) : 1 (жовті дископодібні)
Б1 (білі дископодібні) : 1 (білі кулеподібні) : 1 (жовті дископодібні) : 1 (жовті кулеподібні)
В1 (білі кулеподібні) : 1 (жовті кулеподібні)
Г9 (білі дископодібні) : 3 (білі кулеподібні) : 3 (жовті дископодібні) : 1 (жовті кулеподібні)
Д3 (білі кулеподібні) : 1 (жовті кулеподібні)

21. Яка причина комбінативної мінливості?

Авплив йонів Плюмбуму та вірусів
Бвплив радіації та ультрафіолетових променів
Впорушення процесу клітинного поділу
Грекомбінація генів після кросинговеру

22. Уявіть, що Ви медико-генетичний консультант. До Вас звернулася сім'я (батько, мати та двоє дітей) з проханням з'ясувати, чи є діти рідними для їхньої подружньої пари. Ви провели дослідження групи крові всіх членів сім'ї й отримали такі результати: у батька група крові АВ (IV), у матері – А (ІІ), у старшої дитини – В (ІІІ), у молодшої дитини – 0 (І). Укажіть правильне твердження.

Аобидві дитини не можуть бути рідними
Бстарша дитина може бути рідною, а молодша – ні
Вобидві дитини можуть бути рідними
Гмолодша дитина може бути рідною, а старша – ні
23. У флоксів біле забарвлення квітів визначається геном W, кремове — w, плоский віночок — геном S, а лійкоподібний — s. Установіть відповідність між схемою схрещування та імовірним розщепленням за фенотипом.

1WwSs × WWSS
2WwSs × wwss
3WwSS × WwSS
4Wwss × wwss
А3 (білі з плоским віночком) : 1 (кремові з плоским віночком)
Бусі кремові з лійкоподібним віночком
В1 (білі з лійкоподібним віночком) : 1 (кремові з лійкоподібним віночком)
Гусі білі з плоским віночком
Д1 (білі з плоским віночком) : 1 (білі з лійкоподібним віночком) : 1 (кремові з плоским віночком) : 1 (кремові з лійкоподібним віночком)

24. У фігурного гарбуза біле забарвлення плодів (А) домінує над жовтим (а), а дископодібна форма плодів (В) — над кулеподібною (в). Рослини з білими дископодібними плодами схрестили з рослинами, що мають білі кулеподібні плоди. У потомстві отримано 38 рослин з білими дископодібними плодами, 36 — з білими кулеподібними, 13 — з жовтими дископодібними і 12 — з жовтими кулеподібними плодами. Визначте генотипи батьків.

ААаВв та Аавв
БААВВ та ААвв
ВАаВВ та ААвв
ГААВв та Аавв

25. Ген, що зумовлює круглу форму плодів помідорів, повністю домінує над геном, що зумовлює грушоподібну форму плодів. Існування якої пари генетичних характеристик неможливе для помідорів?

Акруглі гомозиготи
Бгрушоподібні гомозиготи
Вкруглі гетерозиготи
Ггрушоподібні гетерозиготи
26. За успадкування резус-групи крові відповідає ген D, який має два алелі: D (резус-позитивна кров) і d (резус-негативна кров). В обох батьків резус позитивна кров. Укажіть правильне твердження.

Аїхня дитина обов’язково успадкує резус-групу батьків
Бїхня дитина може бути винятково резус-позитивною
Ввірогідність народження резус-позитивної дитини становить 50 %
Гїхні діти можуть бути як резус-позитивними, так і резус-негативними
27. Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, локалізований в Х-хромосомі. Чоловік, який хворіє на гемофілію, одружився із жінкою. Її генотип не містить алеля, який спричинює гемофілію. Ультразвукове дослідження дало змогу з'ясувати, що в них народиться хлопчик. Яка ймовірність (%) того, що він не хворітиме на гемофілію?

А25
Б50
В75
Г100
28. Захворювання людини - синдром Марфана - спричинює домінантна мутація гена, який кодує один з білків сполучної тканини. Унаслідок цього проявляється комплекс симптомів: видовжені кінцівки та пальці, неправильне положення кришталика ока та вади будови серця. В описаному випадку виявляється одночасний вплив одного гена на формування кількох різних ознак, який називають

Акомплементарністю
Бплейотропією
Вполімерією
Гепістазом

29. Забарвлення в норок визначає один ген з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки із сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали коричневих та сірих норок. З якою ймовірністю (%) поміж потомків другого покоління потрібно очікувати появу гомозиготних?

А75
Б50
В25

Немає коментарів:

Дописати коментар