середа, 13 січня 2016 р.

Виховні заходи

ВИХОВНА ГОДИНА  « ЧАЙ – НАПІЙ БОГІВ»
Мета: ознайомити учнів з цілющими властивостями чаю; навчити складати чайні суміші з трав; прищеп­лювати навички використання чаю; прищеплювати почуття любові до родини, до України та її народу, який має чудові традиції проведення родинних вечо­рів —чаювань; вивчити традиції уживання лікарських чаїв; навчити правильно використовувати деякі види чаїв, правильно заварювати чай, розвивати вміння представляти свої індивідуальні проектні роботи та захищати їх перед класом.
Методи і способи навчання: інформаційно-рецептивні, словесно- та наочно-інформаційні, словесно- та наочно-евристичні, ілюстраційно-демонстраційні, практичні, розвивальні.
Прийоми навчання: дидактичні (порівняння (порівнюються різні види чаїв)), узагальнення (проводиться узагальнення дії чаю на людину), вивчення закономірностей (вивча­ються закономірності вживання чаїв різними групами населення за віковою, статевою, національною озна­ками), методичні (відпрацювання техніки за поданим зразком (вміння правильно заварити чай)).
Очікувані результати:
 у учнів сформується мотивація на дотримання традицій, звичаїв, обрядів родини та рідного краю,
збагатять свої знання про історію чаю, його вирощування, способи збору та обробки,
дізнаються лікувальні властивості чаю і корисні поради щодо його використання.
Обладнання, оформлення:
гербарії, листівки із зображенням лікарських рослин, книги про лікарські рослини та чай, живі лікарські рослини, рецепти чаїв, самовари, чайні сервізи, серветки, солодощі, мед; чаї різних видів (великолистковий, з домішками, у пакетиках тощо); цитати видатних учених, письменників про користь чаю:
Чай — це дуже корисна рослина, вона знищує всі недуги, прохо­дить сонливість, а головний біль від чаю зменшується І виліковується зовсім.
Вислів з давнього китайського рукопису
Упродовж 20 років я запиваю свою їжу тільки настоєм цієї чудової рослини; за чаєм проводив вечори, чаєм втішався опівночі й чаєм зу­стрічав ранок.
С. Джонсон, англійський поет XVIII ст..
Чай надає людині рішучості, примножує здібність переосмислювати враження.
Я. Молешот, німецький учений
Кто не испытал зтого благодатного напитка на себе! Зимой ли в дороге, когда замерзаешь от холода, или в жаркой пустине, когда на всем теле делается до того сухо, будто бы кожа отстает от тела, — стоит только выпить две-три чашки чаю, чтобы снова ожить й быть способным продолжать путь.
Е. Ковалевський, російський учений і мандрівник
Під шум самовару відбувається зігріваюча і серце і душу розмова.
М. Гоголь
Я повинен пити багато чаю, тому що без нього не зміг би працювати. Чай визволяє ті можливості, які дрімають у моїй душі.
Л. М. Толстой
Дружба та чай гарні, коли вони міцні й не дуже солодкі.
Ф. Гладков
Коли ви відпочиваєте біля голубого екрану, рекомендуємо пити чай, а не кофе чи лимонад, оскільки чай, особливо зелений, нейтралізує шкід­ливий вплив радіоактивного випромінювання телевізійного екрану.
Чень-Цикунь, директор Інституту чаю сільськогосподарської академії Китаю
Гарна річ чай, дуже гарна! Якщо люди стануть пити більше чаю, то менше будуть тягнутися до горілки — це дуже важливо.
В. Пєсков
Організація проведення свята Напередодні:
1.                      Учні отримують завдання підготувати повідомлення з Історії чаїв, про види чаїв, способи заварювання.
2.                      Підбирають рецепти і за ними готують суміші чаїв.
3.                      Виготовляють оформлення кабінету, записують різні рецепти.
СЦЕНАРНИЙ ХІД ЗАХОДУ
I.      Мотивація навчальної діяльності
Серед різноманітних напоїв, виготовлених людиною, найбільш ві­доміший та розповсюджений — чай. Його п'ють у різних куточках світу, він допомагає вилікуватись від багатьох хвороб.
II.     Актуалізація опорних знань
Запитання вчителя
Які чаї є у вас удома, яким чаям віддається перевага: великолистковому, або в пакетиках, з домішками (яблуко, жасмин, роза тощо)? (Від­повіді учнів)
Сьогодні ми з вами дізнаємося про цілющі властивості чаїв.
III.  Повідомлення теми і завдання
IV.   Проведення заходу з теми  "Чай напій богів"
Завдання:
    ознайомити учнів з цілющими властивостями чаю;
    прищепити почуття любові до родини, до України та її народу, який має чудові традиції проведення родинних вечорів — чаювань, ужи­вання лікарських чаїв.
Виступ 1-го учня «Історія чаю»
Кожна друга людина на нашій планеті починає день із заварювання чаю. Хто любить зелений, хто чорний, хто насолоджується смаком каркаде або екзотичного пуер. Тож давайте поговоримо про користь чаю, навчимося правильно заварювати його.
Перша чашка чаю трохи оросила мої губи і гортань;
Друга — прогнала мою самотність;
Третя — просвітила мій розум;
   Четверта — пронесла крізь моє тіло випоти;
    П'ята — очистила кожний атом моєї сутності;
Шоста — зріднила мене з безсмертям;
Сьома — майже межа моїх можливостей.
Китайський поет Лю Танг. VIII сіп. н. е.
Чай посилює дух,
пом'якшує серце,
 пробуджує думки,
І не дозволяє оселитися лінощам,
збуджує й освіжає тіло.
 З давнього китайського трактату
Чай п'ють 2/3 населення земної кулі — 4 млрд осіб, щорічно 40 країн виготовляють 3 млрд тонн чаю.
Основні експортери чаю: Індія, Китай, Шрі-Ланка, Кенія, Індоне­зія, Японія, Південна Африка, В'єтнам, Аргентина.
Росія посідає друге місце за вживанням чаю, перше належить Англії.
Закупочна вартість чаю — 1,75 дол. за 1 кг, але є сорти чаю 1000 дол. за 100г.
Є понад 3000 комерційних сортів чаю, які отримують усього з двох видів чайної рослини Сатеlliа Sіпепsis.
Вважається, що чай почали пити понад 5 тисяч років у китайській провінції Юньнань.
Батьківщина чаю— Південно-Західна частина Китаю та поряд розташовані райони Бірми та Північного В'єтнаму. Зелений і чорний чаї — це не різні рослини, як думають багато людей. Обидва одержу­ють з одного чайного куща. Про те, як було знайдено дикоростучий чай, розповідають легенди. За однією з них, китайський чай з'явився в ча­си створення світу, Землі, Неба. Його появу пов'язують з імператором Сонця. Індуси вважають, що перший чайний кущ знайшов принц Бадхідхарма, коли був у Південному Китаї.
За японською легендою, чайний кущ виріс на тому місті, де впали вії монаха Даруми, які він відрізав, щоб не заснути, коли в нього за­кривались очі під час медитації. З цього куща адепти Даруми зібрали листя та приготували напій, який надав бадьорості. Спочатку чай пили як ліки, від утоми та для зміцнення сил. Пили лише Імператори і духо­венство.
Чай був у Китаї в період троєцарства (220-280 рр.). Вирощування чаю як культури припадає на 350. р.
Вирощування чаю довго трималось у таємниці. Розголошення се­кретів чаю каралося на смерть. Однак у XVIIIЇХ ст. буддійські мона­хи вивезли чай в Японію і Корею. В Європі перші відомості про нього з'явилися у 1584 році. Його поширенню сприяли посли, які привозили чай із Китаю. Спочатку, в XVI столітті, чай з'явився у Португалії, потім у Голландії. В Англію він потрапив у результаті проведення Ост-Індій-ської кампанії у 1664—1666 рр.
Першими в Росії дізналися про чай мешканці Сибіру. Це було задов­го до його появи в Європі. Привезли чай через Монголію.
У 1638 році в Московську державу чай привіз боярський син Василь Старков, який був засланий з дарами до ординського Алтин-хана. Алтин-хан подарував Старкову чотири пуди чаю. Серед знаменитих мон­гольських атласів та .хутра лежали скручені сухі листя. Старков не хотів брати цю суху траву, але монгольський хан наполіг, щоб він передав її царю. При дворі Михайла Федоровича напій скуштували, він дуже спо­добався і пізніше ввійшов до вжитку. На Русі церква спочатку оголосила чай «поганим зіллям», лише через деякий час його дозволила пити.
У 1679 році було укладено перший договір на поставку чаю з Китаю в Росію.
Чай не розкіш, а лише засіб духовного та тілесного зростання тільки до кращого! Хоч обійди цілий світ, а куточок, де б не любили чай, вам не знайти.
Чай краще росте в зоні «постійної весни» — де тепло і невелика во­логість. На якість чаю впливає висота над рівнем моря, термін збиран­ня, тип ґрунтів, на яких росте, близьке розташування до гір або моря, а також технологія переробки, зберігання, упаковка чайних листків.
В основних країнах, де вирощують чай зараз, він з'явився тільки не­давно. Так, у 1828 р. в Індії, у 1891 р. на Цейлоні, а в Криму та Грузії у 1833 р. з'явилися перші плантації чаю.
Виступ 2-го учня «Виробництво чаю — напою богів»
До того як потрапити на прилавки магазинів, чай проходить вели­кий путь від плантації, де він росте, до фабрик. Це дуже довгий та тру­домісткий шлях.
Чай збирають вручну чи машинами, а іноді ріжуть ножицями. Збиральники обривають тільки бруньки та два наймолодші листочки (флеш) — тільки вони мають необхідний смак та аромат.
Після того як чай зібрано, його зважують і сортують для першого контролю. Потім відправляють його на фабрику для в'ялення з вико­ристанням великих повітрядувок.
Потім іде процес розрізання листя. У них концентрується сік І по­чинається процес ферментації.
Ферментація для чорного чаю— ключовий процес, чим довше він триває, тим темніший колір чаю, тим менше в ньому вітамінів і біль­ше кофеїну. Вологість, температура та термін ферментації повинні чітко контролюватись, щоб чай не втратив смак.
Зелений чай ферментацію не проходить.
Після ферментації проходить процес висушування, для того щоб «закрити смак та аромат» (зберегти).
Завершальний процес первинного виробництва— сортування за кольором та розміром чаїнок.
Потім ті-тестери (дегустатори чаю) купажують, або змішують, різні сорти чаю для отримання необхідного смаку та аромату. На фабриці чай зважують і пакують.
Виступ 3-го учня «Який буває чай?»
Чай поділяють на такі види:
•   за механічною обробкою: розсипчастий — байховий, пресований (кусковий, плитковий, таблетований), екстрагований;
•   за місцем вирощування: китайський, індійський, цейлонський, ту­рецький, грузинський;
•   за типами: чорний, зелений, червоний (оо-лонг), жовтий, білий. На кущі все листя зелене. Колір чаю — це зовнішнє відображення
різної обробки чайного листя. Від обробки зібраного листя залежить хі­мічний склад і смак кожного типу чаю.
Чорний чай — це лист, який пройшов усі етапи обробки:
•   в'ялення,
•   скручування,
•   ферментацію,
•   сушіння,
•   сортування.
У чорному чаї вітаміну С трохи менше, ніж у зеленому, але більше збуджуючих речовин — танінів, які посилюють приток кисню в мозок, що стимулює творчу активність. Про цю властивість чаю писав Лев Тол-стой: «Я повинен пити багато чаю, без нього не зможу працювати. Чай визволяє ті можливості, які дрімають у самій глибині моєї душі».
Зелений — проходить тільки скручування та сушіння. У зеленому чаї багато вітамінів і вся таблиця Д. Менделєєва: Флуор, Манган, Фос­фор, Цинк, Купрум. Такий чай знижує кров'яний тиск.
За характером механічної обробки чорні й зелені чаї поділяються на розсипчасті, пресовані, екстраговані.
Аромат і смак чаю в більшості випадків залежить не тільки від його якості, а й від правильності заварювання.
Чай — це кущ. Дикі сорти індійського чаю — це дерева висотою до 15 метрів.
До речі, чайне листя використовують не тільки для приготування напою. У Китаї та Японії — як приправу до страв, а в Бірмі — для при­готування салатів. Плоди чаю багаті на олію, яка цілком може замінити оливкову.
Виступ 5-го учня «Важливі компоненти чайного листа»
Катехіни, кофеїн, амінокислоти, таніни, бутурієва кислота, вітамі­ни А, В1 В2, В3, С, Е, К, Р, Р, хлорофіли, мінеральні сполуки, сахариди, сапоніни. Свіжозібрані чайні листки на 80 % складаються з води. Смак зеленого чаю залежить від:
катехіну — надає гірчинки й терпкості;
кофеїн — надає гірчинки;
теанін і амінокислоти — надають аромату і солодкості.
У зеленому чаї катехіну більше, ніж у чорному, тому що в ньому від­сутня ферментація. Катехін дуже сильний, адсорбуючий воду поліфе­нол І антиоксидант.
Одна чашка зеленого чаю на день — це 10-40 мг поліфенолів, вона має більший антиоксидантний ефект, ніж броккоді, шпинат, морква чи суниця. Найбагатший на катехіни порошковий японський зелений чай, який використовують для чайних церемоній. Зазвичай у зеленому чаї їх 120 мг/г, але в деяких сортах порошкового японського чаю їх може бути до 300-500 мг/л, а також 160-260 мг/л кофеїну, 230-250 мг/л теаніну, 30-80 мг/л аскорбінової кислоти.
У чому користь катехіну для здоров'я людини?
Він усуває з організму вільні радикали, що попереджує появу раку, а ко­ли об'єднується з холестеролом — зменшує звуження судин, що попере­джає атеросклероз, тромбоз, виникнення інфарктів та інсультів. Чай ефек­тивний у разі гіпертонії, блокує діяльність ензиму, який поглинає цукор, тим самим попереджає появу цукрового діабету, протидіє старінню, проти­стоїть вірусам, запобігає застудам, харчовим отруєнням, шлунковим хво­робам, дизентерії, холері, зменшує кількість бактерій у ротовій порожнині, що знижує ризик парадонтозу, регулює діяльність кишечнику. Поєднується з такими продуктами, як м'ясо, риба та ін. Запобігає дурному запаху з рота, виводить з організму сполуки Плюмбуму, Хрому, Стануму, Меркурію, Кад­мію, розчиняючи їх, що необхідно мешканцям великих міст.
Зелений чай краще пити через 20 хв після заварювання, а чорний — через 5 хвилин — у цей час він найкорисніший.
Років 100 тому чай вважався небезпечним продуктом, який викли­кає безсоння, непритомність, нетримання сечі, поганий колір облич­чя — і це все внаслідок дії кофеїну.
Зараз до чаю зовсім інше ставлення. Всі лікарські властивості чаю описати важко. Він лікує, як вважають учені, від багатьох хвороб: так, п'ять-десять чашок на добу зеленого чаю запобігає появі раку.
Зелений чай, мабуть, найкорисніший.
А зараз трохи про досліди з чорним чаєм.
Чорний чай викликає зворотний процес в атеросклерозі. Ці дані отримав у Бостоні (США) професор Джозеф Віта у 2000 р., обстежуючи пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Група гіпертоніків щодня пила по чотири чашки байхового чаю. Через чотири тижні стінки судин стали міцнішими, кров'яний тиск стабілізувався, чай сприяв роз­смоктуванню тромбів.
Виступ 6-го учня «Купуючи чай»
Слід знати, що через рік після збору він утрачає більшість своїх якос­тей, тому потрібно дивитися на дату упакування.
Старий чай не має приємного смаку та аромату.
Під час перетирання чаю пальцями старий перетворюється на по­рошок, а свіжий переламується на декілька шматочків.
Індійський чай — більш міцний та терпкий.
Китайський — більш ніжний і гармонійний,
Цейлонський — має властивості китайського та індійського чаїв.
Чай, одержаний з одного куща, виробник поділяє за сортами. Най­більш якісний, ароматний, смачний — великолистковий. Його вироб­ляють зі свіжих листочків та бруньок чайного куша (типси — бруньки): чим більше типсів, тим вища якість чаю.
З великих уламків чайного листа отримують дрібнолистковий чай. Він не так ароматний, але більш міцний у завареному вигляді.
Із залишків цих чаїв одержують «чай у пакетиках».
Якщо в чаї зустрічається шматочки гілочок— це низькосортний чай.
У продажу є багато екзотичних чаїв, зокрема чай мате.
Чай мате росте в Парагваї. Це навіть не чай, а рослинний збір, в яко­му головним є листя парагвайського дубу. Настій мате містить багато ко­феїну і дає сильну довготривалу бадьорливу дію, він утамовує відчуття голоду і вважається ідеальним напоєм для дієт.
Виступ 7-го гуртківця «Чай ротбуш»
Чай ройбуш, навпаки, не має кофеїну. Його отримують з голкопо­дібних листочків південноафриканського куща ройбуш. Це яскраво-червоний, солодкуватий на смак напій, покращує обмін речовин, також містить ефірні олії, які мають заспокійливу і послабляючу дію. Ройбуш допомагає в разі алергій, безсоння.
Чай лапача отримують з тонких, червоно-коричневих шматочків кори дерева лапачо, яке росте в хащах Амазонки. Цей чай містить висо­ку концентрацію мінеральних речовин і мікроелементів. Чай покращує імунну систему, допомагає виведенню з організму шлаків. Благотворно впливає на роботу шлунка.
Чай каркаде, або суданська роза — гібіскус. Він містить вітаміни РР, С, флавоноїди, яблучну, винну, лимонну кислоти, антоціани — червоні барвники; зміцнює кровоносні судини, є потужним антиоксидантом.
Чай має антипротекторну, сечогінну, жовчогінну дію, вбиває шкідливі гриби і простіших. Чай знижує стрес, нормалізує кров'яний тиск.
У холодному вигляді зменшує кров'яний тиск, у гарячому — під­вищує.
Виводить продукти обміну — запобігає старінню.
Виступ 7-го учня «Сан — чай стевія»
Стевія допомогла вижити Японії після атомного бомбардування 1945р.
Батьківщина стевії — Південна Америка — Парагвай, Бразилія, Ар­гентина. У перекладі з мови майя означає «медова трав&»- Вона дуже со­лодка — більш ніж у десять разів солодша за цукор. М- І- Вавилов завіз її до Росії і вказав, що вона лікує ендокринні порушення, зміцнює сер­цево-судинну систему, має антикарієснудію, нормалізує цукор і холес­терин у крові.
В Японії їдять стевію всі, може, тому і живуть до 90 років. Ця рос­лина необхідна чорнобильцям — вона містить дитергіенові глікозиди, флавоноїди {кверцетин, рутин, авікулярин, гваяверин, апегинін та ін.), амінокислоти, макро- і мікроелементи (К, Са, N3, Си, Р> Ре, М& 5і, С, 2п, Зе), вітаміни Вр В2> С, Е, РР (нікотинова кислота), Р, Е, Р, провіта­мін А, пектинові речовини, таніни, білок, ефірні олії.
Використовують тільки високоякісний лист, зібраний ручним спо­собом. Щоб заварити чай, беруть одну чайну ложку сухого листа стевії, заливають 200 мл окропу, настоюють 10-15 хвилин. Відвар можна до­давати всюди, де використовується цукор. Зберігається в холодильни­ку протягом двох діб'. Дія листа дуже м'яка, тому його використовують протягом тривалого часу. Протипоказань не виявлено.
Виступ 8-го учня «Чайний гриб»
З'явився у нас після російсько-японської війни. Це не гриб, а куль­тура бактерій. Він має антисептичну дію і біостимуляторні властивості: настій містить цукор, оцтову, глюконову, лимонну, щарлеву, піровино­градну кислоти, ферменти, вітаміни В С, Р, кофеїн, дубильні й анти­біотичні речовини.
Гарним середовищем для гриба є відфільтрований солодкий чорний чай (1 л напою, 2 чайні ложки сухого чаю), в який додають 50—100 г цу­кру.
Кожні десять діб на поверхні з'являється тонкий слизький шар — плівка. Для розмноження беруть одну-два нові плівочки зі шматочком старої культури, переносять у дво-трилітрову банку із солодким чаєм. Банку закривають марлею (потрібен кисень) і ставлять у місце, де тем­пература 25-30 градусів. Гриб не любить яскраве світло, тому що воно гальмує його розвиток. Потім напій фільтрують, розливають по пляшках.
Його можна довго зберігати в холодильнику. Найбільшу лікувальну ак­тивність настій має на сьому-восьму добу.
Лікарські властивості
Чайний гриб лікує дизентерію, знімає запалення в носоглотці й ро­товій порожнині.
Для посилення протизапальної дії розчин чайного гриба підігріва­ється в емальованому посуді.
У разі ангіни полощуть горло щогодини. Також лікують шлунково-кишковий тракт, печінку, жовчний міхур. Чайний гриб знижує кров'я­ний тиск, знімає головний біль, болі в серці, нормалізує сон.
Виступ 9-го учня  «Цілюща медуза у квартирі — чайний гриб»
Цей корисний напій трохи нагадує квас, а сам гриб схожий на меду­зу,— живе в банці й харчується чайною заваркою із цукром.
Просто й невибагливо.
Насправді цей гриб є унікальним. У ньому розвиваються дріжджі, які за природних умов існують на поверхні м'яких плодів чи у плодово-ягідних соках, що почали бродити. Поверхня гриба блискуча й щільна, а нижня частина складається з численних ниток. Саме тут відбуваються всі процеси перетворення звичного цукрового сиропу та чайної заварки на корисний продукт.
Настоянкою чайного гриба здавна лікували шлунково-кишкові за­хворювання, жовчного міхура та печінки. Він нормалізує підвищений артеріальний тиск, знижує рівень холестерину, є чудовим засобом для лікування мігрені, безсоння, застуди та нежиті. Найбільш активна скла­дова гриба — глюконова кислота — активізує обмін речовин, підвищує працездатність м'язів.
Виступ 10-го учня «Зберігання чаю»
Чай швидко вбирає в себе запахи, вологість, тому його треба герметично закривати і тримати в темному місті. Світло окиснює чай і погір­шує якості чаю. Кращий посуд для зберігання чаю — порцеляна.
Чайна косметика
Китаянки та японки не обходяться без заварки або завареного чаю. Вони полюбляють не тільки вмиватися чаєм, а й приймати ванни. У ванну з чаєм можна додати пелюстки троянд або квіти жасмину, іноді ефірні олії.
Чорний чай надає тілу засмаглого відтінку,
У разі пітливості рук роблять ванночки з чаю (краще зеленого): чо­тири чайні ложки зеленого чаю на дві склянки окропу. У разі пітливості ніг можна додати трохи кори дубу в зелений чай — одну чайну ложку кип'ятити 2—3 хвилини.
Може ополіскувати обличчя настоєм солоного чаю або протирати кубиком льоду вранці. «Чайний лід» тонізує шкіру, звужує пори (добре для жирної шкіри).
Щоб очистити обличчя від вугрів, треба пити шість-вісім чашок зе­леного чаю на день і робити аплікацію на шкіру (марлю змочену теплим настоєм чаю, на обличчя та на спину на 15—20 хвилин).
Екстракт зеленого чаю входить до складу багатьох лосьйонів для обличчя. Дубильні речовини звужують пори, розгладжують зморшки, омолоджують шкіру.
Для волосся чай теж дуже корисний:
•   для сухих:
після миття волосся ополоснути настоєм зеленого чаю. Волосся буде пишним та блискучим, Якщо втирати настій у корені волосся, зникає лупа і волосся стає пружним;
•   для жирних:
в одну склянку зеленого чаю додати ЗО г горілки, одну чайну ложку лимонного соку і 1 лводи, цим розчином ополіскувати волосся. По­вторити таке миття три-чотири рази.
•   для сивого;
щоб отримати фарбу, одну склянку міцного чорного гарячого чаю зміщати з чотирма столовими ложками какао або кави. Цей розчин нанести на волосся, втирати, розчесати, змити через півгодини. Суміш чаю з хною надасть волоссю золотистого відтінку, зміцнить корені, позбавить відлупи.
Очі заблищать як зорі, стануть ясними, якщо прикласти пакетики завареного чаю.
Позбавитись від обвислої шкіри під очима допоможе два теплі па­кетики зеленого або чорного чаю. Тримати 15—20 хвилин на очах, поки не прохолонуть.
Виступ 11-го учня «Як заварювати чай?»
Чай смакує і має лікарські властивості. Він надасть силу, оживить думки, розвіє сон. Коли холодно — зігріє, якщо спекотно — принесе прохолоду, якщо у вас поганий настрій — підбадьорить, якщо ви збу­джені — заспокоїть.
«Випий чайку— забудеш нудьгу», — кажуть у народі, а ще кажуть: чай — «еліксир життя» або «багатирський напій», «напій світлого ро­зуму» або «напій бадьорості та здоров'я». Кофеїн чаю на 2-4 % значно м'якше діє на серце, ніж той, що міститься в каві.
Кофеїн стимулює мозкову діяльність, знімає втому, головний біль, на 6 годин підтримує активну роботу головного мозку, судин, органів дихання^Японські вчені довели, що чайний напій має протипроменеву,
проти радіоактивну дію. Китайські вчені установили, що зелений чай за­тримує розвиток ракових захворювань. Рекомендується щодня випива­ти по дві чашки чаю.
(Далі доповідь 12-го учня з демонстрацією)
Порожній чайник для заварювання треба сполоснути окропом, щоб він прогрівся. Потім засипати заварку, приблизно одну чайну ложку на склянку (за кількістю осіб, які будуть пити чай) плюс ще одну. Якщо з'явилася біла чи кольорова піна, то чай якісний.
Можна додати в чайник небагато цукру — чай краще завариться. За­кутувати чайник зверху бавовняною серветкою не обов'язково.
Заварювати чай треба свіжим окропом (водою, яка кипить перший раз), коли вода починає закипати— біле кипіння (з'являються буль­башки повітря), не допускати, доки на чайнику почне стрибати криш­ка — така вода вважається перекипілою, вона погіршує смак чаю.
Кип'ятити сам чай не можна — він стане міцніше, але втратить смак і аромат.
До заварки часто додають лікарські трави: м'яту, душицю, чабрець, липовий цвіт та ін. Щільно закривають кришечкою.
Можна замість цукру класти мед— це корисніше. Кожен може скласти свій фірмовий чай, за своїм смаком. Постійно пити чай з одним набором трав не рекомендується, людина звикає до його дії і він при­носить уже меншу користь.
Деякі рецепти, які використовують у родинах учнів – 13-й учень
По-азіатськи — три чайні ложки зеленого чаю на 1 л окропу. Пода­ють із сухими фруктами.
По-узбецьки — 1 л води та 100 г зеленого чаю, додати 20 г льоду — це літній напій.
По-татарськи —10г чорного чаю, 200 мл води, 200 мл молока, одна чайна ложка вершкового масла, сіль.
По-англійськи — у тепле молоко (100 мл) додати чай — чотири чай­ні ложки чорного чаю на 300 мл окропу та цукор.
Цитрусовий чай готують так: заварюють міцний чорний чай і до нього додають лимон, мандарин або апельсин та цукор за смаком.
Чайний коктейль: по чверть склянки міцного чаю та вершкового си­ропу, одна чайна ложка гранатового екстракту або гострого соусу, трохи лимонного соку. Перемішати, охолодити, подавати в склянках з консер­вованою вишнею, збризнути лимонним соком.
Чайний бальзам
З давніх часів до чаю додавали жасмин, розу, хризантему, корицю, кар­дамон, гвоздику, імбир, м'яту, чебрець, душицю (материнку), котовник, шавлію, березові листочки, деревій, звіробій. У багатьох родинах добав­кою до чаю були трави, ягоди, фрукти.
Суміш чаю з лікарськими травами називають чайним бальзамом.
Зараз ми з вами познайомимся з деякими рецептами:
•   Чай із суницями: 90 % чорного чаю, 5 % листя суниці, 5 % ягід суни­ці. Застосовують у разі авітамінозів.
•   Чай цейлонський 60 %, листя зніту 35 %, квіток зніту 5 %. Такий чай має знеболювальний, заспокійливий ефект, підвищує імунітет до ін­фекційних, застудних захворювань.
•   Чай  з  чорною  смородиною: 60%  цейлонського чорного  чаю, ЗО % зніту, 5 % плодів чорної порічки, 5 % листків чорної порічки. Чай використовується після тяжких хвороб.
•   Чай з порічками.
•   Чай з медуницею: 60 % цейлонського чорного чаю, ЗО % зніту, 10%медуниці — такий чай стимулює кровотворення, ріст, актив­ність вітаміну В. Має протипухлинну дію.
•   Чай з чорноплідною горобиною: 60 % цейлонського чорного чаю, ЗО % зніту, 5 % горобини чорноплідної, 5 % яблук сушених. Має за­спокійливий ефект, багатий на іод, виводить радіоактивні елементи.
•   Чай з травами: 9 часток чаю, 1 частка суміші трав. Суміш готують так:
звіробій — 3 частки; мати-й-мачуха — 3 частки; м'ята — 2,5 частки; материнка — 2,5 частки; ромашка — 2 частки; кукурудзяні рильця — 2 частки; плоди шипшини — 1,5 частки; плоди глоду — 1 частка; валеріана — 1 частка; евкаліпт — 1 частка.
Пити можна з цукром або краще з медом, одразу не більше двох склянок після заварювання.
Чаї з лікарських трав застосовують як ліки в разі хвороб, а також для
їх профілактики:
У разі загрози застуди корисно вживати:
250 г чаю, 2 ст. л. м'яти, 2 ст. л. звіробою, 1 ст. л. зніту, 1 ст. л. валеріани.
Чай ретельно змішують, засипають у скляну баночку (його об'єм до­сягає 500 г), закривають скляною кришечкою або фольгою (пластмасо­вою кришкою краще не користуватися).
Пити чайний бальзам можна з цукром або медом. Можна додавати молоко.
Вітамінні чаї — додають вітамінні плоди — шипшину, горобину, жу­равлину.
Лісові й садові чаї — додають шипшину, суниці, чорні порічки, ма­лину, ожину.
Комбіновані чаї — додають яблука та інші фрукти.
Чай для хворого серця: 2 ст. л. м'яти перцевої, 2 ст. л. трилисника, 1 ст. л. валеріани. Змішати, заварити, як чай.
Виступ 14-го учня «Рецепти приготування чаїв»
Наші луки і ліси багаті на лікарські рослини. Наші бабусі п'ють про­сто лікарські трави без цейлонського чаю:
•   сухі листя порічок, малини, зніту в рівних частинах змішують (три столові ложки), заливають 1 л окропу, настоюють 2 години, фільтру­ють, п'ють по одній склянці двічі-тричі на добу;
•   плоди глоду, шипшини, насіння китайського лимонника, чорноплід­ної горобини (три столові ложки) заливають і л окропу, настоюють 2 години, фільтрують, п'ють по одній склянці двічі-тричі на добу;
•   чай із сухих листків яблуні викликає спокійний легкий сон. Він має жовчогінну дію, дуже корисний у разі недокрів'я;
•   чай з листям чорної смородини виводить щавлеву кислоту, дуже до­брий засіб для лікування ревматизму й подагри, зовнішнього вико­ристання в разі шкірних висипів;
•   чай: сушене листя вишні, заварене в молоці, лікує гепатит;
•   чай: сушене листя малини — протизастудний засіб, у разів гастритів, ентеритів;
•   чай із сухих листків суниці — підвищує секрецію, покращує обмін речовин.
Дегустація чаїв
Учні і заварюють різні чаї і пробують, смакують, описують аро­мат чаю.
Виступ 15-го учня «Цікаво знати»
В Японії олію з чайного насіння використовують для змащення точ­них механізмів, вона схожа на оливкову.
Цю ж олію використовують в миловарній промисловості — чай ней­тралізує запах мила.
Рибу та м'ясо можна замочувати в чаї. Чай збагачує їх своїм ароматом.
Чайною заваркою чистять килими, дзеркала.
Садоводи знають, що спитий чай добре структурує ґрунт. Якщо 20 г сухого чаю додати в 1 л окропу, настояти 3 години і поставити на 2 годи­ни живці чорної смородини, то легко можна позбавитись брунькового кліща і живці краще будуть укорінюватися.
Пити чай необхідно тільки свіжозавареним. Плівка, яка з'явля­ється на чашках, коли чай охолонув, буде і в організмі людини, а це шкодить травленню. Не пийте холодну заварку чорного чаю — вона
шкідлива.
У Давньому Китаї чай був валютою —ним платили податі, купували у монголів конеіі, у сибіряків — соболів. Відомо, що в XIX ст. англійці обмінювали на чай, вирощений у Бенгалії, опіум. Між Англією та Кита­єм відбулися дві опіумні війни 1842 та 1857—1860рр.
Автор першої книги про чай «Ча Чинг» («класичний чай») — зна­вець VIII ст. Лу Ю. Фактично це перша енциклопедія чаю того часу.
Дуже відома книга «Та куан ча лай» («Усе про чай») імператора Хун Цунга(960р.).
Англійська королева Вікторія написала книгу «Чайний етикет».
Японська чайна церемонія з'явилася при Лао-цзи приблизно в Уст. до н. е. та поширилася і перетворилася на «Тя-но ю», що означає «по­клоніння красі в сірому буденні». Походить із дзен-буддизму (бере свій початок з правління Бодхідхарми). Головний принцип чайної церемо-' нії— гармонія, чистота, тиша, спокій, просвітлення, очищення душі через поєднання з природою.
Не пийте чай на голодний шлунок або дуже гарячим, це не корисно.
Чай п'ють за 1 годину до їжі й через 2 години після їжі без приправ і солодощів.
п'ють теплий середньої міцності чай
Що лікує чай
Застуду— потогінна дія з молоком.
Захворювання очей, вій — міцний охолоджений зелений та чор­ний чай.
Виразки шкіри та виразки шлунка і дванадцятипалої кишки — за­стосовують міцний настій зеленого чаю.
Ячмінь на очах — свіжа заварка зеленого чаю (одна чайна ложка за­варки на одну склянку окропу).
Морська хвороба, нудота вагітних — допоможе жування зеленого сухого чаю.
Отруєння алкоголем — міцний гарячий солодкий чай з молоком. Метеоризм — чай з молоком і сіллю. Наліт на язиці — чай з ізюмом.
Серцеві хвороби — чай з квітами фіалки (рецепт руських знахарів): пити довго, стійко.
Пародонтоз — кровоточивість ясен — полощуть рот (до однієї чай­ної ложки сухого чаю додають один зубок товченого часнику, заливають однією склянкою окропу, 20 хв настоюють — заживлює мікроранки).
Корисні поради
1.  Куплений чай пересипте в скляну або порцелянову банку (у плас-тиковій чай «задихається»). Зберігати чай потрібно в сухому при­міщенні, можна на сонячному світлі, оскільки сонячне світло може відновити попсований чай. Чай усмоктує інші запахи, запобігайте цьому. Чай треба пит.и без цукру.
2.  Заварювати чай потрібно в порцелянових або фаянсових чайниках. Металевим посудом краще не користуйтесь.
3.  Водопровідну воду треба поставити на сонце на добу, щоб вийшла хлорка.
Виступ вчителя «Дещо про роботу та життя ті-тестера»
Ті-тестер — це експерт, що створює ексклюзивні чайні купажі (бленди). Вільям Меннінг — головний ті-тестер компанії «Аhmad Теа London», робить до 2 тисяч проб на тиждень, визначаючи десятки па­раметрів кожного настою та сорту листя. Щоб бути завжди професійно готовим, ті-тестер не може вживати солодке, гірке, солоне, приправи, холодне, гаряче. Алкоголь і тютюн— табу для ті-тестера, він не має можливості держати в оселі кішку або собаку, тому що вони можуть по­гіршати роботу смакових рецепторів, які надають можливість відчути аромат.
Тестування чаїв відбувається в спеціальній лабораторії, в якій забез­печено постійний рівень вологості та температури, а повітря постійно очищується. Усе починається з огляду чайного листя. При цьому пан Вільям визначає відповідність еталону його розміру, скрученості, ці­лісності, кількості чайних бруньок та Інших параметрів. Потім на спе­ціальних терезах відмірюється 2 г та заварюється чай, який тестується. Використовується м'яка вода, без смаку, дуже чиста. Коли чай заварено, настій зливається в неглибокі чашки, а розварене листя досліджується. За його зовнішнім виглядом можна вказати, наскільки листя було моло­дим, коли його зібрали, як відбувався процес ферментації. Аромат, який іде від листя, — основна ознака якості. Далі ті-тестер, щоб зрозуміти смак чаю, не п'є його, не ковтає, а тільки бере в рот.
V. Проведення вікторини.

1.      Звідки походить чай. Південно-західна частина Китаю, Бірми та Північного В’єтнаму.
2.      Скільки є комерційних сортів чаю? (3000)
3.      Що є ключовим процесом для чорного чаю? (Ферментація)
4.      Для чого проходить процес сушіння? (Щоб закрити смак та аромат).
5.      Який чай не проходить ферментацію? (Зелений)
6.      Через скільки хвилин після заварювання краще пити зелений та чорний чай? (Через 20 та 5 хвилин відповідно)
7.      З чого готують чай мате? (З листя парагвайського дуба)
8.      Який чай немає кофеїну? (Ройбуш)
9.      Як називається червоний чай? (Каркаде)
10.  Який чай допоміг вижити Японії після атомного бомбардування? (Стевія).
11.  Що у нас з’явилося після російсько-японської війни? (Чайний гриб)
12.  Що є кращим посудом для зберігання чаю? (Порцеляна)
13.  Як називають експертів, що створюють ексклюзивні чайні купажі? (Ті-тестер)

На нашій виховній годині ви дізналися багато нового, тож спробуйте у своєму домі зробити чаювання теж святом. Здоров’я вам, любі друзі! До нових зустрічей! До побачення! Смачних вам родинних чаювань!






СІМЕЙНА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-РОЗВАЖАЛЬНА ГРА «ХРЕСТИКИ-НУЛИКИ»
Мета: формувати у школярів ціннісне ставлення до історичних і культурних надбань рідного краю, до природи, прилучати до звичаїв та традицій рідного краю, активізувати пізнавальну діяльність учнів, виховувати повагу до батьків, їх життєвого досвіду, почуття єднання з родиною, розвивати логічне мислення, пам’ять, уміння працювати в команді.
Очікувані результати: сформованість засад ціннісного ставлення до історичних і духовних надбань рідного краю, забезпечення єдності поколінь.
Методичне забезпечення: ігрове поле з дев’ятьма секторами, магнітофон, розкреслені заготовки до гри хрестики-нулики, маркер.
Сценарний хід сімейної інтелектуально-розважальної гри:
Правила гри
1.             У грі беруть участь дві команди: «Хрестики» й «Нулики».
2.        На ігровому полі розміщається дев'ять секторів з різними номі­націями питань.
3.        Команди по черзі роблять хід, вибираючи сектор з питанням.
4.        У разі правильної відповіді на ігровому полі у відповідний сек­тор ставиться знак команди, яка відповідала.
5.        За неправильної відповіді ставиться знак команди-суперниці.
6.        Перемагає команда, що зайняла перша три сектори поспіль по вертикалі, горизонталі або діагоналі.
7.        За участі двох команд гра складається з трьох або п'яти боїв.
8.        У разі більшої кількості команд гра відбувається на вибування. Якщо у грі приймають участь батьки з дітьми, то спочатку команди змішані, потім батьки грають з дітьми, а далі, якщо виграють діти, хлопчики з дівчатами, а в кінці має залишитися по одному учаснику в команді.
Ігрове поле
1. Вулицями міста
2. Географія
3. Назва сіл Дубенщини
4. Роз­кажіть, птахи
5. Традиції
6. Відомі постаті Дубенщини
7. У саду чи на городі
8. Історія
9. Все про дерева

1.        ВУЛИЦЯМИ МІСТА
1.        Як називаються вулиці, які вказують напрямок до інших міст або сіл? (Мирогощанська, Львівська, Семидубська, Гірницька, Кременецька, Млинівська)
2.        Які вулиці носять ім’я великих українських письменників? (Франка,  Шевченка, Лесі Українки,  Гоголя, Довженка, Котляревського, Коцюбинського, Сковороди, П.Куліша, Сосюри)
3.        Які вулиці носять ім’я російських письменників? (Пушкіна, Чехова, Некрасова, Лермонтова)
4.        Які вулиці носять ім’я відомих композиторів? (Глінки, Лисенка, Чайковського, Івасюка).
5.        Як називається вулиця засновника хімічної періодичної системи? (Мєндєлєєва).
6.        Як називається вулиця названа на честь першого президента України? (Грушевського)
7.        Як називаються вулиці названі на честь народних месників? (Довбуша, Кармелюка)
8.        Яку назву носять вулиця на честь відомих гетьманів України? (Мазепи, Виговського)
9.        Назва вулиці є антонімом до слова нова? (Стара).
10.     Яку назву носять вулиці на честь князів? (Галицького, Острозького).
11.     Як називаються вулиці пов’язані з господарською діяльністю людини? (Садова, Городня).
12.     Яка назва  вулиці походить від назви квітки? (М’ятинська)
13.     Назва вулиці є антонімом до слова вузька? (Широка).
14.     Назва вулиці є елементом, з якого будують будинки. (Цегельна).
15.     Назва вулиці походить від споруди, яка колись тут  була розташована. (Пекарська)
16.     Назви вулиць, які асоціюються з позитивними відношеннями між людьми? (Дружби, Миру).
17.     Яку назву носить вулиця названа на честь діячів, які створили кирилицю? (Кирила і Мефодія).
18.     Яку назву носять вулиці, які пов1язані з освоєнням космосу? (Гагаріна, Космонавтів).
19.     Які назви вулиць пов’язані з промисловою діяльністю людини? (Фабрична, Заводська).
20.     Яку назву носить вулиця, яка пов’язана з математикою? (Кругла)


2. ГЕОГРАФІЯ
1.        Що ви знаєте про бурштин? Де його добувають на Рівненщині? (Це самоцвіт, який є смолою хвойних дерев. Бурштин – камінь здоров’я, щастя й сонця. Бурштин – очисник організму. Розвідано й експлуатується Клесівське родовище бурштину на Рівненщині).
2.        Які «кольорові» річки є в Україні? (Жовта, Руда (басейн Дніпра), Червона (басейн Сіверського Дінця), Біла (басейн Західного Бугу), Чорна (басейн Чорного моря)).
3.        Яку назва має заповідник в нашій області? (Рівненський заповідник).
4.        У назвах яких міст і селищ України відтворюються назви корисних копалин? (Вугледар, Вуглегірськ, Антроцит, Соледар (Донецька обл.), Марганець (Дніпропетровська обл.), Солотвино (Закарпатська обл.), Бурштин (Івано-Франківська обл.)).
5.        Назва якої річки в Україні складається з прийменника та числівника? (Прип’ять).
6.        Це море правна греки називали Пантас Мелас, а річку, яка впадає в море, - Борисфен. Як їх називають сучасники? (Чорне море, Борисфеном (старослав’янська назва – Славутич) прадавні греки називали Дніпро).
7.        Прадавні греки називали його Меотійським озером, або Меотідою, римляни – Меотіс паллюс. Як називали це море скіфи, слов’яни, яка його сучасна назва? (Це море називається Азовське. Скіфи називали його морем Карагулак, тобто Рибне море, слов’яни – Сурозьким, або Синім морем.
8.        Про який острів дослідник козацтва Дмитро Яворницький писав: «Це найбільший, найкрасивіший, найбагатшій острів Дніпра»? (Хортиця. Довжина острова – 12 км, ширина – 2,5 км.)
9.        Яка стрілка знаходиться в Азовському морі? (Арабатська стрілка).
10.     Який заповідник найстаріший в Україні? (Асканія-Нова – степовий біосферний заповідник у Херсонській області. Заснований 1898 року  Ф. Фальц-Фейном).
11.     Чому в гірських Карпатах немає димарів? (Колиба – карпатська будівля. В умовах волого клімату Карпат треба підсушувати, закопчувати дерев’яну покрівлю, щоб вона не згнила, тому у колибах дим виходить безпосередньо на горище).
12.     Що таке масштаб? Назвіть види масштабу. (Числовий, іменований, лінійний).
13.      Як змінюється температура повітря з висотою? ( З підняттям на 1 км – знижується на 6 0 С).
14.     Які форми рельєфу відповідають платформи, а які – областям складчастості? (Рівнини, гори)
15.     Який газовий склад атмосферного повітря? (Азот – 78%, кисень – 20,9%, інші гази – 1,07%, вуглекислий газ – 0,03%).
16.     Що ми відносимо до зовнішніх сил Землі? (Вивітрювання, робота вод, вітру, льодовиків).
17.     Найвища вершина світу, її висота 8848 м, розташована в Азії. (Еверест).
18.      Найглибше місце Світового океану (11022м); розташоване у Тихому океані? (Маріанський жолоб).
19.     Пригадайте геохронологічну шкалу і назвіть ери з найдавнішої. (Архейська, протерозойська, палеозойська, мезозойська, кайнозойська).
20.     Що таке вітер? Назвіть постійні та змінні вітри? (Пасати, західні, бриз, мусони).
21.     Як називається море без берегів, яке знаходиться в Атлантичному океані і чому воно так назване? (Саргасове море, за назвою водоростей, які його утворюють).
22.     Переведіть числовий масштаб в іменований: 1:200000 (в 1 см – 2 км); 1: 95000000 (в 1 см – 950 км).
3. НАЗВА СІЛ  ДУБЕНЩИНИ
1.        Назви цих сіл походять від найпоширенішого чоловічого ім’я в Україні? (Іванння, Іваниничі).
2.        Назва якого села складається з числівника і іменника? (Семидуби).
3.        Назва цього села походить від назви синантропної тварини, яку не дуже полюбляють люди? (Тараканів)
4.        Назва цього села  тісно пов’язана з дощем? (Мокре).
5.        Назва цього села походить від одного з найпоширеніших на нашій території голонасінного дерева? (Соснівка).
6.        А назви цих сіл –  від листяних дерев? (Ясенівка, Липа, Черешнівка, Дубрівка, Дубовиця)
7.        У назві сіл використовується частина будови рослини. (Листвин, Стеблівка).
8.        Що спільного між назвою села і лопаткою, ребрами і тазовими кістками? (Назва села Плоска, а ці кістки також плоскі).
9.        Назва цього села походить від зменшеної форми слова діти. (Дитиничі)
10.     Якщо в назві страви, яку готують на Масляну, поміняти першу букву, то вийде назва села. (Млинці - Клинці).
11.     Назва цього села складається з жіночого ім’я та  категорії людей, які відрізнялися великим багатством. (Панталія)
12.     Назва цього села походить від назви заняття людей, які виготовляли посуд, діжки, відра. (Бондарі).
13.     Назва цього села  має певне забарвлення. (Зелене).
14.     Назви цих сіл складаються з однакового кольору і іменника. (Білогородка, Білоберіжжя).
15.     Назви цих сіл походять від  назви  весняних місяців. (Травневе, Квітневе).
16.     Назва цього села складається з основного органу птахів, завдяки якому вони освоїли повітряне середовище. (Крилів).
17.     В назві якого села є антонім до слова коротке? (Довге Поле).
18.     Назва якого села походить від назви комахи, яка живиться кров’ю  людини? (Комарівка).
19.     Назва цього села містить в собі частину людського тіла. (Носовиця).
20.     Частина суходолу, оточена зі всіх боків водою, і назва села мають однакову назву. (Острів).
4. РОЗКАЖІТЬ ПТАХИ
1.        Це хобі особливо популярне у Великій Британії: за даними опитувань, близько половини англійських джентльменів на­зивають «бердвотчинг» своїм улюбленим заняттям. А що це за заняття? (Спостереження за птахами. Від англійського bird — «птах» і watch — «спостерігати»)
2.        Ці птахи неодноразово виручали людину. Так, у 1948 році в Калі­форнії ці птахи скльовували цвіркунів під час їхньої навали, що загрожувала полям. У деяких країнах цих птахів охороняють за те, що вони очищають пляжі від сміття. Назвіть їх. (Чайки)
3.        Люди здавна шанували цих птахів як символ чистоти та шля­хетності. В Англії ще понад 600 років тому цього птаха було оголошено королівським. Сьогодні англійській королеві нале­жить близько 20 тисяч цих птахів. Назвіть королівського пта­ха. (Лебідь-шипун)
4.        Якого птаха за живучість і всюдисущність називають «літаю­чим пацюком»? (Ворону)
5.        Чудове гніздо цього птаха відомо багатьом. Здалеку здається, що хтось підвісив велику рукавицю. Тільки поблизу стає зрозуміло, що ця «рукавиця» сплетена з волокон льону, коноплі й кропиви, а також із вовни й пуху. А хто її зробив? (Синиця ремез)
6.        М'ясо і яйця цього птаха — продукти унікальні — подавалися як делікатес Івану Грозному. В Японії вони включені до обов'язкового раціону дітей. Про якого птаха йдеться? (Перепел)
7.        З безлічі звуків землі: співу птахів, стрекотіння коників, ше­лесту трави, дзюркоту лісового струмка, спів цього птаха — чи не найвеселіші й радісніші звуки. Багато великих композито­рів у своїх музичних творах намагалися зобразити цю радісну пісню степового співака. Назвіть птаха. (Жайворонок)
8.        Трапляється, почуєш у лісі чудесний пташиний голос: начебто хтось на флейті грає. І раптом з того ж дерева, звідки доносився мелодійний спів, понесуться такі звуки, що хоч вуха затикай, неначе кішці на хвіст наступили. Важко повірити, але й гарні, і неприємні звуки видає той самий птах. Недарма його назива­ють і лісовою флейтою, і лісовою кішкою. Її назва складається зі сполучника і найбільшої річки Росії. (Іволга)
9.        Цей птах — своєрідний «поліцейський лісів»: він завжди насто­рожі й подає знак лісовим мешканцям своїм скрипливим голо­сом про появу людини набагато раніше, ніж людина побачить його. Цей птах дуже любить жолуді. Він не лише їсть їх, але й запасає на зиму, сприяючи поширенню дуба. (Сойка)
10.     Існує одна давня легенда, в якій розповідається, що після ство­рення світу одній пташці дісталося сіре негарне оперення. Але вона не захотіла залишатися такою й поспішила за заходом сон­ця. Сонце забарвило її груди в червоно-коричневий колір, а не­бесна синява впала на її спину. Цю пташку люди називають «літаючий коштовний камінь». Пташенят ці птахи виводять під час зимового сонцестояння. (Зимородок)
11.     Зображення цього птаха є на грецькій монеті V століття до н. є. Такої честі ці птахи набули тому, що стародавні греки вважали їх супутницями Афіни — богині мудрості. (Сова)
12.     У мусульман це священний птах, він нібито допомагав будува­ти святині Мекки. У християн — символ самовідданої материн­ської любові. Птах, за переказами, розриває власні груди, щоб нагодувати пташенят. У цих птахів у шлюбний період оперення на горлі й зобі червоніє — звідси, мабуть, і легенда. (Пелікан)
13.     Стародавня легенда оповідає, що коли Ісус Христос був розіп'ятий  на  хресті,   до  нього  прилетіли  птахи  й  почали дзьобами виймати колючки з тернового вінця. Намагалися ви­тягти й цвяхи, якими були прибиті до хреста руки й ноги Хрис­та, але це виявилося їм не під силу, тому кінчики дзьобів у цих птахів перехрестилися, а пір'я, забруднене кров'ю, стало черво­ним. За це в деяких країнах цих птахів називають «Христови­ми птахами». Назвіть їх. (Шишкарі)
14.     Багато хто вважає, що кукує самка зозулі, а насправді — са­мець. А чим у цей час зайнята самка? (Відкладає яйця)
15.     Який птах називається так само, як і танок? (Чечітка)
16.     Образ цього птаха пов'язаний з духовними традиціями. Під час хрещення Ісуса Христа Святий Дух зійшов на нього у вигляді цього птаха, тому на Водохрещення в небо випускають цих пта­хів білого кольору — символ чистоти. Цей же птах повідомив Ною про близькість землі. (Голуб)
17.     У північних народів існує така легенда. Одного разу птахи вирі­шили вибрати королем того, хто вище за всіх підніметься в пові­тря. Орел злетів так високо, що з ним ніхто не міг суперничати. Але тільки-но він зібрався спуститися на землю, як з-під його крила випурхнула маленька пташка й піднялася ще трохи вище. Це побачили інші птахи. Вони вибрали королем усе-таки орла, а честолюбного ошуканця на жарт назвали... Як? (Корольок)
18.     Цих зерноїдних птахів у деяких країнах, наприклад у Китаї, знищували, уважаючи шкідливими. А от жителі американ­ського міста Бостона, навпаки, навіть поставили цьому птаху пам'ятник за те, що він урятував їх від голоду, коли в окрузі у ве­личезних кількостях з'явилися гусениці метеликів-шкідників. Що це за птах? (Горобець)
19.     Англійський банкір Ротшильд у 1815 році дізнався про резуль­тат битви під Ватерлоо через кілька годин після бою (неймовір­но швидко на ті часи). Це дозволило йому укласти низку ви­гідних угод. Кому він зобов'язаний цим успіхом? (Поштовим голубам)
20.     Які птахи будують колективні гнізда? (Ткачики)
21.     Свою назву птах одержав завдяки чубчику з довгого чорного пір'я на голові — неначе переписувач або чиновник заклав за ву­хо гусяче пір'я, яким писали за старих часів. (Птах-секретар)
5. ТРАДИЦІЇ
1.        Коли святкується Різдво Господа нашого і Спаса Ісуса Христа? (7 січня за новим або 25 грудня за старим стилем).
2.        Що таке кутя та узвар? (Кутя – обрядова каша з рушеного ячменю або жита. Узвар – це компот, зварений із сушених яблук, груш, слив).
3.        Які є українські атрибути Різдва? (У старовину до Різдва долівку в сільських хатах покривали свіжим сіном, а стіл – соломою, на яку потім стелили скатертину та ставили частування. Усе це нагадувало, що Спас народився не в царському чертозі, а в овечому хліві і був покладений у ясла на солому).
4.        Скільки тривали  різдвяні свята? (Свята тривали  від Різдва до Водохреща).
5.        Що таке вертеп? (Ходіння з вертепом (у перекладі «печера»), тобто з мініатюрним ляльковим театром, де розігрувалися справжні вистави на тему Різдва).
6.        Чи з’явилися у наш час якісь нові атрибути Різдва? (Так. Це символ вічного життя. Щастя і радості, що прийшла разом із Христом – вічнозелена вбрана ялинка, яка у ХХ ст. увійшла до українських різдвяних атрибутів).
7.        Яка різниця між крашанками, мальованками та писанками? (Крашанки – це яєчка, що викрашені в один колір, звичайно червоний. Писанками називають яйця, на яких написані якісь малюнки. Мальованки – це сувенірний варіант пасхального яєчка. Мальованки розписують фарбами, прикрашають блискучими камінцями, дорогоцінним камінням і золотом-сріблом)
8.        Хто є автором найвідоміших сувенірних пасхальних яєць? (Майстер-ювелір Фаберже).
9.        Як називається свято на 50-й день після Великодня? (День П’ятдесятниці – день Святої Тройці, коли на 50-й день після свого вознесіння на небо Ісус Христос з волі Бога Отця зіслав Святого Духа на апостолів. Цей день вважається днем народження християнської церкви, бо апостоли, натхнені Святим Духом, пішли проповідувати по всій Землі радісну звістку про воскресіння Христа).
10.     На яке свято печуть пироги та коржі з маком? (На свято Маковея – спрощена українська назва церковного свята святих мучеників Маккавеїв, що святкується 14 серпня).
11.     Як називається давньослов’янське свято літнього сонцестояння і коли воно відзначається? (Івана Купала, що відзначається 7 липня).
12.     Чи можна на Івана Купала знайти цвіт папороті? (Ні, не можна, бо папороть не цвіте).
13.     Про який місяць раніше казали: «Що не день, то свято»? (Так казали про грудень. 4 грудня – Третя Пречиста, Введення Пресвятої Богородиці до храму, 7 грудня – святої Катерини, свято дівочої долі. 9 грудня – зимовий Юрій проїздить білим конем у супроводі своїх псів – вовків-сіроманців, трубить у срібний ріг і замикає срібним ключем землю на зиму. 13 грудня – свято Андрія, парубоцьке свято, але на майбутній шлюб ворожили дівчата). 17 – 19 грудня – Миколаївські свята, коли селяни вшановували святих Варвару (17 грудня), Саву (18 грудня) та Зимового Миколу (19 грудня).
14.     Чому осика завжди тріпоче? (Люди намагалися оминути осику, бо вважали її проклятим деревом через те, що на ній повісився Юда. Тому осика завжди дрижить, навіть коли вітру немає).
15.     Для чого над дверима вішали підкову? (Підкова – це символ добробуту й талану. Підкова над дверима мала приносити щастя).
16.     Чому наші предки шанували піч? (Вважалося, що там живе хатній дух, бо піч «давала» тепло, хліб святий, на печі підростали малі діти та доживали віку старі люди).
17.     Який кут хати шанували більше ніж піч? (Покуть – «святий вугол», «червоний кут» - кут навпроти входу в кімнату. Тут розвішувалися ікони («образи») та найкращі рушники. Там же стояв стіл, на якому завжди мав лежати хліб та сіль – знак гостинності та приязні).
18.     Яке значення кольорів на вишитих рушниках? (Кольори на вишитих рушниках та сорочках мали своє значення. Так, червоний колір означає любов; чорний символізує журбу та важку жіночу долю; зелений колір означав життя та відродження – це символ квітучого дерева та трав; жовтий – колір сонця та здоров’я; синій – колір радості.
19.     Що таке коци і де їх виготовляли? (Характерною особливістю слобожанського килимарства є виготовлення довго ворсових вовняних килимів – коців).
20.     Чим займалися стельмахи? (Виготовляли вози).
21.     Чим займалися теслі? (Будували хати та господарські будівлі).
22.     Чим займалися бондарі? (Виробляли посуд, діжки, відра, тарілки, совки, цебра та інше).
23.     Яким був поясний одяг жінок? (Вони носили плахти, підв’язані поясом)
24.     Як називали чоловічі штани, які носили в давнину? (Шаровари).
25.     Що було гордістю кожної дівчини? (Коса – дівоча краса).
6. ВІДОМІ ПОСТАТІ ДУБЕНЩИНИ
1.        Хто є автором Гімна міста Дубна? (Микола Тимчак).
2.        Хто написав музику до Гімну? (Олександр  Матвійчук).
3.        Який замок є в місті Дубно? (Замок князів Острозьких)
4.        Назвіть сучасних письменників Дубенщини? (Микола Тимчак, Любов Пшенична, Микола Пшеничний, Микола Оттов)
5.        Які майстрині вишили прапор міста і хоругву Дубенського НВК «Школа-гімназія»? (Ганна Бабич  та її донька  Леокадія Загальська)
6.        Як звати людину, яка була своєрідним підручним енциклопедичним довідником щодо рослинного світу? (Іван Носаль)
7.        Назвіть прізвище людини, яка написала кілька сотень розвідок про археологічні дослідження, особливо масштабними були праці про Козацькі Могили, Звенигород та культуру кулястих амфор, до яких належить й Іванівське поховання. (Ігор Кирилович Свєшніков)
8.        Відомий дубенський вишивальник? (Ігор Лозов’юк).
9.        Якому відомому поетові встановлено пам’ятник в м. Дубно? (Т.Г.Шевченку)
10.     Які відомі постаті відвідували м. Дубно? (В.Г.Короленко, Леся Українка, Тарас Шевченко, Іван Носаль, Улас Самчук, Борис Тен, Валер’ян Поліщук, М.І. Кутузов, , Ярослав Гашек, Оноре де Бальзак, Іван Мазепа, Іван Вишенський, Григорій Сковорода)
11.     Хто є автором пісні «Древнє Дубно – святиня Волині»? (Галина Мосійчук).
12.      Кому в м. Дубно встановлено меморіальні дошки? (Василю Галеті – на фасаді Дубенського коледжу Рівненського державного гуманітарного університету, Івану Носалю – на фасаді Дубенського медичного коледжу, меморіальна дошка на фасаді колишньої Дубенської гімназії І.К.Свєшнікову, Меморіальна дошка французькому письменнику Оноре де Бальзаку на фасаді Будинку дітей та молоді)
13.     Хто є автором славетної поеми «Марія» і основоположником «української школи» в польській літератури, дитячі роки якого пройшли у селі Княгинині на Дубенщині?  (Антоній Мальчевський)
14.     Як називається твір Миколи Гоголя, присвячений місту Дубно? (Тарас Бульба)
7. У САДУ ЧИ НА ГОРОДІ
1. Що це таке: ліки, які приємно вжити, бурштинове варення, зо­лотий суп, ароматний торт, ситна каша, рум'яні оладки, най­легше у світі цебро, пляшка для рідин, величезна ложка, небит­ка плошка, пузате барило, гучний барабан? (Гарбуз)
На величезних просторах від сучасної Канади до Патагонії іс­нували всі відомі сьогодні підвиди цієї рослини: зубоподібна, кремениста, що лопається, крохмалиста, цукрова. Назвіть рос­лину. (Кукурудза)
 На територію України цю рослину вперше було завезено з Ан­глії в XVI столітті, а батьківщина її — Південна Америка. Ви­рощували її тоді як квіткову рослину. І лише з XIX століття вирощування цієї рослини набуло промислового значення. Ця овочева й зернова культура, у насінні якої міститься багато біл­ка, за якістю не поступається курячому м'ясу. Назвіть цю рос­лину. (Квасоля)
 Цю рослину люди почали вживати в їжу дуже давно. її знали ще в Давній Греції та Римі. Знаходили її і в єгипетських гробни­цях. Давні греки вважали, що ця рослина надає сили, енергії, сміливості. Така повага до цієї рослини пояснюється наявністю в ній фітонцидів, здатних знищувати гнильні й хвороботворні бактерії. Цю здатність визнає за рослиною й сучасна медицина. Назвіть рослину. (Цибуля)
 Плоди цього фруктового дерева дуже корисні. Вони містять ба­гато цукрів, а також Калію, що стимулює роботу серця й усього організму. Сушені плоди без кісточок називають курага, з кіс­точками — урюк, а розділені на половинки — кайса. Назвіть дерево. (Абрикос)
 За давніх часів у народі її називали «покаянний овоч». Чому? Адже жодна назва не дається дарма. Справа в тому, що найбіль­ше цього овочу з'їдалося в «покаянні дні» — під час семитижне­вого посту навесні. Назвіть «покаянний овоч». (Редька)
 «Один плід на день жене лікаря знадвору». Про що говорить це англійське прислів'я? (Про яблуко)
 Воно немов різнобарвні річкові камінчики. Буває білим, темно-ліловим, коричневим, однотонним, але частіше краплистим або плямистим. Що це? (Насіння квасолі)
9.     Уже в XI столітті в монастирських садах вирощували цю росли­ну, її латинська назва походить від арабського слова, що озна­чає «кислий смак ягід», а українська назва пов'язана із запа­хом. Назвіть рослину. (Смородина)
10.  Продовжіть пісню: «Танцювали рибака з раком, а …»
11.  Назва цієї культури запозичена з тюркських мов і означає «ослиний огірок», або «огірок розміром з віслюка». А як нази­ваємо його ми? (Гарбуз)
12. Цій рослині приписувалася магічна здатність відганяти «злих духів» і міфічних кровосисних істот — вампірів. Назвіть рос­лину. (Часник)
13.  Це овоч родом із Середземномор'я і Південної Азії. У персів ця рослина вважалася символом сварок і пліток. Недобру славу мала ця рослина й у Греції. А от у Давньому Римі вона користу­валася великою шаною. Без цього овочу неможливо приготува­ти національну українську страву. Що це за рослина? (Буряк)
14.    У середні віки в усіх країнах вірили в силу амулетів. Англій­ський король Ричард І, прозваний Левине Серце, носив на шиї амулет із цієї рослини. Якої? (Цибуля городня)
15.    Відповідно до німецьких середньовічних сказань, цей овоч уважався улюбленими ласощами гномів. Подейкували: якщо вве­чері віднести до лісу миску із цим тушкованим овочем, то вран­ці замість нього знайдете зливок чистого золота. Назвіть овоч. (Морква)
16.    Цьому овочу присвятив оду чилійський поет Пабло Неруда. От уривок з його твору: «...Живое солнце, сочное, неиссякаемое, ясное, попадает в соусы, обручившись с луковицей белой. По­зволяет он оливковому маслу падать каплями на срезы полуша­рий. Перец ароматный, соль мельчайшую он притягивает, слов­но он магнит». Отже, твір П. Неруди називається «Ода...». Чому? (Томату)
17. Плоди цієї рослини не лише смачні, але й корисні. Вони посі­дають перше місце за вмістом Феруму, якого в них більше, ніж у яблуках, винограді, ананасі. У них накопичується фолієва кислота, що дуже важлива для кровообігу. Ще за часів Київ­ської Русі наші предки в разі застуди пили настоянку з ягід або листя цієї рослини. Якої? (Суниця)
18. Назва цієї рослини походить від грецького агурос — «неспі­лий». А як називаємо її ми? (Огірок)
19.При дворі імператора Карла Великого у VIII столітті її вважали делікатесом і подавали як святкову страву. Лише в XVII століт­ті вона завоювала європейські городи. Головна її перевага — ве­лика кількість каротину, що в організмі людини перетворюєть­ся на вітамін А. Назвіть її. (Морква)
8.  ІСТОРІЯ
1. Які давньогрецькі міста було засновано на території сучасної України? (Ольвія, Херсонес, Пантікапей (на місці сучасної Керчі), Тіра – на місці сучасного Білгорода-Дніпровського, Феодосія, Танаїс, Керкінітіда – на місці сучасної Євпаторії).
2.        Як звали бога Сонця у слов’ян? (Дажбог – мав кілька іпостасей: Ярило – бог весняного сонця, Купало – літнього, Коляда – зимового).
3.        Назвіть, які є в місті Дубно святильники духу? (Свято-Георгіївський храм,  Свято-Преображенський монастир, Підборецький монастир, Свято-Іллінський собор, Костел Бернардирів – або Свято-Миколайвський кафедральний собор, свято Покровський храм, Страклівський монастир, монастир Кармеліток).
4.        Що таке капище? (Капище – культова споруда давніх слов’ян. Відоме капище Перуна (головного бога давніх слов’ян) на Київській горі в сучасній столиці України).
5.        Які видатні люди відвідували місто Дубно? (Іван Вишенський, Оноре де Бальзак, Тарас Шевченко, Леся Українка, М.І. Кутузов.
6.        Що таке ідоли? (Ідоли – це фігурки язичних богів дохристиянської доби, які виготовляли із дерева, мармуру, глини, різних металів).
7.        Яка держава була найбільшою в середньовічній Європі? (Київська Русь у Х – ХІ ст.)
8.        У якому році і ким було прийнято Християнство у Київській Русі? (988 року, князем Володимиром).
9.        Чому найдавніша церква Київської Русі називається Десятинною? (Це перша кам’яна церква Київської Русі 989 – 996 рр. Свою назву вона дістала від того, що будувалася й утримувалася за рахунок десятої частини всіх прибутків князя Володимира).
10.     Що таке боярська дума? (Дума – це  рада бояр при князі у Київській Русі).
11.     Звідки пішов вислів «око за око»? (У наших предків, ще до утворення Київської Русі, існував жорстокий закон «кривавої помсти». Його суворо дотримувалися, і тому було «око за око», «зуб за зуб», а життя за життя. Скасував цей закон кривавої помсти князь Ярослав Мудрий уже за часів Київської Русі).
12.     Чому наш алфавіт називають кириличним? (Кирилиця – це давньослов’янський алфавіт. Його створили в ІХ – Х ст. македонські монахи просвітителі Кирило та Мефодій на основі грецького письма. Вона лягла в основу алфавітів слов’янських народів).
13.     Які з сучасних українських міст були засновані ще за часів Київської Русі? (Київ, Володимир-Волинський, Львів, Новоград-Сіверський, Переяслав, Путивль, Чернігів, Дубно).
14.     Який знак сучасної української символіки найдавніший? (Це тризуб. На території Центральної України він відомий з УІ – УІІІ ст. як знак племінних вождів та символ влади. У Київській Русі тризуб став великокнязівським знаком. Вперше його зображення викарбував на своїй печатці Святослав Ігоревич (загинув 972 р.). Згодом тризуб карбується і на срібних монетах князя Володимира Великого).
15.     Як називається перша книга надрукована в Україні механічним способом? (Це „Апостол" виданий у 1574р.).
16.     Який найбільший транспортний шлях Київської Русі пролягав територією України? (З варягів у Греки).
17.         Назвіть засновників міста Києва. (Кий, Щек, Хорив, Либідь).
18.         Хто вважався найвидатнішою жінкою Київської Русі? (Княгиня Ольга).
19.         Які прізвиська мали князі: Ігор, Володимир і Ярослав? (Ігор Хоробрий, Володимир Великий, Ярослав Мудрий).
20.         Хто заснував першу бібліотеку? (Ярослав Мудрий).
21.     Хто став першим президентом України? (29 квітня 1918 року відбулося засідання Центральної ради. На якому ухвалено проект Конституції України та обрано президентом УНР Михайло Грушевський).
22.     Чому ми святкуємо 22 січня День соборності України? (22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі урочисто було проголошено злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, яка утворилася після  розпаду Австро-Угорщини наприкінці 1918 року).
9. ВСЕ ПРО ДЕРЕВА
1.  У багатьох народів це дерево вважалося священним. У Дав­ній Греції воно було присвячено богу сонця, науки й мистецтв Аполлону. Гілка цього дерева означала могутність. Вінком із цієї рослини нагороджували за порятунок життя й військові подвиги. Назвіть це дерево. (Дуб)
2.        Яке дерево взувало наших предків? Що це за взуття? (Липа, по­столи)
3.        Що таке кориця? (Це розмелена кора копичника цейлонського або китайського).
4.        Чому заготовлені взимку дрова цінуються більше, ніж заготов­лені влітку? (Дрова сухіші через відсутність сокоруху)
5.        Чому в лісі в сосни нижні гілки відмирають, а в ялини — ні? (Сосна світлолюбна рослина, а ялина - тіньовитривала).
6.        Чому гине ліс, якщо вирубують старі дупласті рослини? (У ду­плах гніздяться птахи, живуть кажани, які поїдають небез­печних шкідників лісу)
7.        Чому в берези молоде листя клейке? (Смолисті речовини захи­щають листя від заморозків)
8.        Це дерево вважають восьмим дивом світу. Одна з його назв — «мавпячий хліб», тому що насіння в білій м'якоті плода, кис­лувате на смак, приваблює багатьох тварин, особливо мавп. На­звіть дерево. (Баобаб)
9.        Це найвищі рослини серед квіткових. Були описані екземпляри заввишки 155 метрів за діаметра стовбура 25 метрів. Тепер та­ких гігантів уже немає, але стометрові дерева у віці 350-400 ро­ків ще донедавна прикрашали ліси Австралії. Назвіть рослину. (Евкаліпт)
10.     На основі ефірної олії саме цього дерева уперше зробили одеко­лон. Олія, яку одержують зі шкірки, квіток, листя й молодих пагонів, має приємний свіжий аромат і вважається одним із кращих ефірних олій. Назвіть рослину. (Апельсин)
11.     Плоди цього дерева славляться високим умістом вітаміну С. Уже на початку XV століття їх використовували як засіб від цинги. Мореплавці, наприклад Джеймс Кук, брали їх у навко­лосвітню подорож. Назвіть рослину. (Лимон)
12.         Назва цього дерева в перекладі з японської означає «срібний абрикос». Назвіть його. (Гінкго)
13.     У праслов'янській мові назва цієї рослини означала «дерево з гострими голками». Як називаємо це дерево ми? (Ялина)
14.         У російській народній поезії образ цього дерева дуже пошире­ний як символ суму. Назвіть дерево. (Осика)
15.     Відомо, що сірники виробляють з осики. А чому, скажімо, не із сосни, ялини, берези чи вільхи? (В осики мало сучків, з неї лег­ше стругати соломку для сірників, що добре горить без смороду й кіптяви. До того ж її деревина пориста, тому добре просочу­ється сумішами, які застосовуються у виробництві сірників)
16.     У дикому вигляді ця рослина росте на південному сході Китаю і Бірмі. Її також вирощують штучно з насіння. Дерева ростуть шість-десять років, потім їх зрубують, здирають кору, очища­ють зовні й висушують, а потім відбирають на продаж у вигляді червонясто-коричневих трубочок за назвою... Якою? (Кориця)
17.     Назвіть найкраще медоносне дерево. (Липа)
18.     Листопадне колюче дерево з їстівними плодами, а також група мінералів, коштовних каменів. (Гранат)
19.     Це невелике вічнозелене дерево, або великий кущ, цвіте дуже гарно. Квіти його схожі на жасмин і такі ж ароматні. Потім з'являються червоні плоди, схожі на вишні, і майже такі ж смачні, але їх не їдять. Спочатку плоди висушують, обдирають м'якоть, потім знову сушать, обдирають оболонку. Зерна, що в ній були, потрібно пополірувати, відсортувати, обсмажити, а потім уже готувати. А що саме? (Каву)
20.     Для яких тварин основна їхня їжа й місце прихистку — бам­бук? (Панда)
21.     У народі цю рослину називають «негний-деревом», що відби­ває дуже важливі для господарського використання властивості її деревини. Рослину ще називають «цінною деревиною», тому що деревина її справді червона. Молоді пагони, кора, листя й на­сіння містять токсин — алкалоїд, отруйний і для людини, і для деяких свійських тварин (корів, коней). А зайці й олені можуть поїдати її гілки без шкоди для себе. Назвіть рослину. (Тис)



























1 коментар:

  1. Про чай дізналася багато цікавого. Обов’язково використаю цей сценарій у своїй роботі. Дякую.

    ВідповістиВидалити