середа, 2 березня 2016 р.

Завдання на нестандартне мислення

Завдання на нестандартне мислення

У статті пропонуються десять завдань, думаючи над розв'язанням яких, діти й підлітки задіюватимуть нестандартне мислення, тобто будуть прагнути до пошуку нових підходів і незвичайних рішень запропонованих їм ситуацій.
Завдання:
1. Людина живе на верхньому поверсі дуже високої будівлі. Щодня вона спускається на ліфті донизу на перший поверх, виходить на вулицю та йде на роботу. Повертаючись із роботи, людина піднімається на ліфті лише до половини будівлі, а решту шляху проходить пішки. Хоча, коли йде дощ, людина піднімається на ліфті на свій поверх. Чому вона так робить?
2. Людина та її син потрапляють в автомобільну аварію. Батько помирає на місці, а дитину доставляють у лікарню. Коли її кладуть на операційний стіл, хірург каже: «Я не можу оперувати цього хлопчика, він мій син!». Як таке може бути?
3. Людина одягнена у все чорне: у чорні туфлі, шкарпетки, штани, пальто, рукавички й лижну маску. Вона йде по глухій вулиці, на якій вимкнені всі ліхтарі. Чорний автомобіль їде їй назустріч з вимкненими фарами, але якимось чином вчасно зупиняється. Як водій розгледів людину?
4. Одного разу Поліна святкувала свій день народження. Її старший брат-близнюк, Іван, відзначив свій день народження через два дні. Як таке могло статись?
5. Чому круглі кришки каналізаційних люків краще, ніж квадратні?
6. Людина пішла на вечірку й випила пунш (коктейль, який подається у великих чашах). Потім вона відразу покинула захід і пішла додому. Усі інші учасники вечірки, які пили пунш, згодом померли від отруєння. Чому не померла ця людина?
7. У жінки було двоє синів, які народились в один і той же час, в один і той же день одного року. Але вони не були двійнятами. Як це могло бути?
8. Є два пластикових глечики (фляги), наповнені водою. Як перемістити воду в бочку без глечиків або будь-яких розділових перегородок і визначити, яка вода з якого глечика?
9. Чи можете ви назвати три дні поспіль, не використовуючи слова «понеділок», «вівторок», «середа», «четвер», «п'ятниця», «субота» й «неділя»? (І числові назви днів будь-якою мовою).
10. Це дивний текст. Інтригує те, чи швидко ви можете вияснити, що в ньому дивного. У ньому ніби нічого особливого, з першого погляду, з ним усе добре. Хоч з текстом дійсно все добре! Просто він по-своєму дивний. Вивчіть його і зрозумійте, що в ньому може бути дивного. Якщо ви поміркуєте добре, то зможете помітити відповідь.
Відповіді:
1. Ця людина дуже маленького зросту й дістає лише до половини кнопок ліфта. Але коли йде дощ, людина бере з собою парасольку і з її допомогою натискає в ліфті кнопку свого поверху.
2. Хірургом була його мати.
3. Усе відбувається вдень.
4. Під час пологів мама близнюків пливла на кораблі. Старший близнюк Іван народився першим на початку дня 1 березня. Потім корабель перетнув часовий пояс, і Поліна, молодший близнюк, народилася 28-го лютого. Таким чином, молодший близнюк святкує свій день народження за два дні до свого старшого брата.
5. Квадратна кришка люка може перевернутись по діагоналі. Кругла кришка не може перевернутись. Таким чином, для безпеки та практичності всі кришки люків повинні бути круглими.
6. Отрута потрапила в пунш із кубиків льоду, які плавали в ньому. Коли людина пила пунш, лід був повністю замороженим. Поступово він розтанув, отруївши пунш.
7. Вони були двома із трійні (або четверні й т. п.) Над цією головоломкою ламають голови багато людей. Вони намагаються придумувати дивовижні рішення, використовуючи немовлят з пробірки або сурогатних матерів. Чому мозок шукає складні рішення, коли існує набагато простіше?..
8. Спочатку воду необхідно заморозити. Потім лід треба вийняти із глечиків і покласти в бочку. Так ви зможете визначити, яка вода, з якого глечика.
9. Звісно, можете: учора, сьогодні, завтра!
10. У тексті незвично те, що досить поширена літера «а» не зустрічається в ньому жодного разу.

Немає коментарів:

Дописати коментар